Eet jij wel genoeg vezels?
Gezondheid en gezonde voeding is een hot item, maar vezels lijkt een ondergeschoven kindje.
Eet jij wel genoeg vezels?
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels ligt voor volwassenen tussen de 30 en 40%. We komen met zijn allen op een schamele 15% uit. Dat is een slechte zaak want vezels dragen enorm bij aan een goede gezondheid.
Wat zijn vezels?
Vezels zijn plantaardige producten die voor een mens niet verteerbaar zijn in de dunnen darm, maar onverteerd de dikke darm bereiken. Ze zijn te verdelen in verteerbare en onverteerbare vezels. In de dikke darm worden de verteerbare vezels afgebroken door de dikke darmbacteriën. Hierbij komen gassen vrij die zorgen dat de ontlasting soepel blijft. Dit zorgt voor een makkelijke stoelgang. De vezels houden de darmbacteriën, ook wel darmflora genoemd, sterk en gezond. Op deze manier zorgen ze ervoor dat allerlei ziekteverwerkers geen kans krijgen. Een paar voorbeelden van verteerbare vezels zijn bananen, knoflook, uien, asperges, witlof, artisjok, appels, abrikozen en sinaasappels.
Onverteerbare vezels zijn de vezels die in z’n geheel het dikke darmkanaal passeren. Tijdens deze passage binden zij allerlei stoffen aan zich, waaronder cholesterol. Door deze passage wordt het volume van de ontlasting vergroot, wat de beweeglijkheid van de darm bevorderd. Dit zorgt voor een goede stofwisseling. Een paar voorbeelden van onverteerbare vezels zijn volkorenproducten, fruitschillen en celwanden van groenten. Producten die vezels bevatten, bevatten altijd beide soorten, maar in wisselende samenstelling.
Hoe verhoog je de dagelijkse vezel-inname?
Wanneer je je vezel-inname wilt vergroten, dan kan dat heel eenvoudig. Kies voor volkoren producten zoals brood, maar ook volkorenpasta en zilvervliesrijst. Ook een ontbijt met havermout of ‘All Bran’ van Kelloggs, eventueel aangevuld met lijnzaad en/ of in stukjes gesneden dadel, vijg of abrikoos, biedt lekker veel vezels. Kook biologische aardappels eens in de schil. Eet 2 stuks fruit per dag. Een extra schep groenten draagt ook bij aan een grotere vezel inname.
Nog even dit..
Wanneer je je vezel-inname gaat verhogen, kan het voorkomen dat je tijdelijk wat last krijgt van buikkrampen en winderigheid. Dit wordt veroorzaakt door de gassen die vrijkomen wanneer de darmbacteriën de vezels af gaan breken. Dit kun je oplossen door de inname van vezels langzaam te verhogen. Zorg er daarnaast voor dat je dagelijks 1,5 liter vocht binnenkrijgt. Dit zorgt voor een soepelere passage van de vezels door de darmen.
Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website.