We wisten al dat te veel suiker niet goed voor ons is, maar tijdens de overgang wordt het nog veel erger.
Veel vrouwen rond de 50 jaar krijgen ermee te maken dat zij ineens meer vet rond hun buik krijgen.
Tijdens het verouderingsproces van de vrouw raakt de voorraad eicellen geleidelijk op. Waar een vrouw na de geboorte ongeveer 1 miljoen eicellen op voorraad heeft is zij gemiddeld 52 wanneer alle eicellen op zijn.
De eicellen worden geproduceerd in de eierstokken waar ook de ook de hormonen oestrogeen en progesteron worden geproduceerd. Doordat er op een bepaalde leeftijd van de vrouw geen eicellen meer beschikbaar zijn verdwijnt de functie van de eierstokken en daarmee ook de productie van oestrogeen en progesteron.
In dit stukje wil ik het vooral hebben over de invloed van suikerhoudende producten op een lichaam dat aanzienlijk minder oestrogeen bevat als ooit tevoren.
Ten eerste gaat het lichaam automatisch meer vet aanmaken als de eierstokken minder oestrogeen produceren zodat het lichaam toch nog in bepaalde mate over oestrogeen kan beschikken.
Een plaats waar deze vetopslag o.a. plaatsvindt en waar we ons het hardst aan storen is de buik.
Suiker dat wij binnenkrijgen uit suikerhoudende producten maar niet (volledig) wordt verbruikt wordt opgeslagen in deze vetcellen waardoor deze groeien en vermeerderen.
Dat is de zichtbare invloed van suiker op ons lichaam tijdens de overgangsperiode. Maar ook binnen ons lichaam kan suiker een hoop negatieve invloed uitoefenen. En als je daar bewust van bent loont het best om je dagelijkse suikerinname eens kritisch te bekijken.
- Uit onderzoek blijkt dat het eten van suikerhoudende producten schommelingen in het oestrogeengehalte veroorzaakt. Hierdoor ontstaan of verergeren overgangsklachten en dan vooral de bekende opvliegers en het nachtzweten.
- Opvliegers worden onder invloed van suiker verergert doordat suiker een allergische reactie in het lichaam veroorzaakt, bijvoorbeeld in de bloedvaten. Oestrogeen heeft een beschermende werking op bloedvaten maar wanneer er nauwelijks meer oestrogeen aanwezig is in het lichaam valt deze bescherming vanzelf weg.
- Oestrogeen helpt bij het versterken van de botten. Wanneer dit wegvalt wordt de kans op osteoporose (botontkalking) groter. Het mineraal calcium is zeer belangrijk tijdens de overgang maar suiker zorgt ervoor dat calcium slechter wordt opgenomen door je lichaam. Drink je liever geen
- Bovendien voedt suiker bacteriën waardoor er vaginale en urineweginfecties kunnen ontstaan.
- Zelfs wanneer je goed op gewicht bent kan je dagelijks voedingspatroon te veel suiker bevatten waardoor je ongemerkt je overgangsklachten verergert.
Ben je een echte zoetbek (zoals ik)? Ban de goedkoop gefabriceerde pakken koek uit je voedingspatroon maar geniet wel op z’n tijd van een heerlijk gebakje, of ijsje met slagroom, of echte lekkere chocola, of, of, of……